Tot ce trebuie să știi despre asigurările de călătorie - ghid complet

Tot ce trebuie să știi despre asigurările de călătorie  - ghid complet

Indiferent dacă urmărești să călătorești în scopuri turistice sau în interes de afaceri, asigurările de călătorie în străinătate reprezintă un aspect esențial de care ar trebui să ții cont înainte de a pleca în afara țării. Deși nimeni nu își dorește să se confrunte cu probleme sau cu situații neprevăzute în timpul călătoriilor, realitatea este că acestea pot apărea în cele mai neașteptate momente.

Am pregătit un ghid complet pentru tine, cu scopul de a-ți oferi informații esențiale cu privire la asigurările de călătorie, dar și exemple practice și răspunsuri la întrebările frecvente. Astfel, vei putea lua decizii informate în legătură cu cea mai bună asigurare de călătorie pentru tine.

Așadar, indiferent dacă îți planifici prima aventură în străinătate sau ești un călător cu experiență, acest ghid îți va oferi cunoștințele necesare pentru a-ți proteja sănătatea, bugetul și liniștea sufletească în orice călătorie. Așadar, cum ai putea să începi mai bine o vacanță, dacă nu prin a scăpa de griji?

Sumar

Acoperirea medicală și acoperirea storno

Asigurările medicale de călătorie

       Cum alegem asigurările de călătorie și la ce aspecte trebuie să fim atenți

Asigurările storno de călătorie

       Situații neprevăzute acoperite de o asigurare de călătorie storno

       Cum alegi asigurarea storno de călătorie

De ce e bine să îți faci asigurare? Exemple concrete de evenimente în care clienții Eurolife FHH au fost despăgubiți

Concluzie

Acoperirea medicală și acoperirea storno

De la început trebuie să știi că există două categorii principale de acoperiri ale asigurării de călătorie: medicala și storno. Acestor tipuri de acoperiri li se mai pot adăugă și altele, precum  situațiile de întârziere ale zborului, pierderea sau deteriorarea bagajelor, asistență rutieră când călătorești cu mașina personală sau reducerea franșizei în cazul celei închiriate. Si asta nu e tot. Pentru ca asigurările, la fel ca multe altele din jurul nostru, au evoluat si includ acum chiar si servicii de telemedicina, adică doctor la un telefon distanta ca tu sa îți poți continua vacanta liniștit.

Asigurările medicale de călătorie

Călătoriile sunt pline de voie bună, însă este important să fim conștienți și de posibilitatea apariției unor situații neprevăzute. Indiferent că mergem într-un scurt city-break la Budapesta sau într-o croazieră de două săptămâni în țările scandinave, călătoriile internaționale implică riscuri de sănătate și mai ales costuri medicale pe măsură dacă apar probleme. 

Asigurările medicale de călătorie sunt concepute să ofere o protecție esențială, acoperind acele cheltuieli medicale urgente și neplanificate, apărute în timpul călătoriilor. Mai exact, o astfel de poliță acoperă costul consultațiilor medicale, tratamentelor și medicamentelor, dar și a intervențiilor chirurgicale necesare în timpul unei călătorii. De exemplu, prinzi o infecție respiratorie în vacanța ta din Thailanda. Cu asigurarea medicală  vei fi consultat de un doctor local, vei primi tratamentul necesar, îți vei regăsi sănătatea și-o să te poți bucura în continuare de vacanță, fără grija costurilor! Nu trebuie să te tratezi băbește sau după ureche, ci vei fi consultat de un specialist și vei primi tratamentul adaptat problemei tale.  Vestea bună este că în majoritatea cazurilor nu este nevoie să plătești nimic întrucât companiile de asigurări au decontare directă cu unitățile medicale la nivel internațional. Este bine de știut ca atunci când ai o problemă medicală să suni la numărul de asistentă al asiguratorului și vei fi îndrumat spre cea mai apropiată unitate medicală.  În acest mod asigurarea medicală îți oferă o protecție care te scăpa de multe bătăi de cap, dar și de cheltuieli care pot ajunge la ordinul miilor si chiar zecilor de mii de euro.

Dacă însă ai un disconfort medical care nu necesită neapărat vizită de urgență la un medic, poți avea un consult rapid, online, cu un medic din România. Pentru ca acum pachetele de asigurare medicală includ și servicii de telemedicina, disponibile 24/7, totul ca tu sa te bucuri de vacanța ta. Cum se întâmplă? Suni sau scrii online la un medic specialist, încarci poze daca e vorba de ceva iritație pe piele, și un medic îți va răspunde în aproximativ 15 minute.

De asemenea, nu ne place să ne gândim la asta, însă în cele mai sumbre situații, asigurarea de călătorie medicală acoperă și  transferul la un centru medical specializat. Să zicem că ai suferit un accident rutier în timp ce te plimbai pe una din insulele pitorești din Grecia. Dacă spitalul local nu este dotat cu toată aparatura necesară intervenției medicale, vei putea fi transferat rapid către un centru medical din Atena sau Salonic care-ți va putea oferi toată asistența de care ai nevoie. Iar în caz de deces (Doamne ferește!), asigurarea acoperă repatrierea în țară, protejând astfel familia de o serie de costuri incomparabil mai mari decât cele ale poliției de asigurare.

Cum alegem asigurările de călătorie și la ce aspecte trebuie să fim atenți

Atunci când cumperi o asigurare medicală de călătorie este important să acorzi atenție clauzelor și detaliilor poliței pentru a te asigura că aceasta se potrivește nevoilor tale.

1.            În primul rând, verifică suma asigurată pentru cheltuielile medicale și dacă aceasta este adecvată pentru destinația ta și costurile medicale specifice regiunii respective.

2.            Asigură-te că acoperirea include consultații medicale, tratamente, intervenții chirurgicale, medicamente, dar și linii de contact disponibile 24/7 pentru a solicita asistență în caz de urgență.

3.            De asemenea, citește cu atenție termenii și condițiile legate de posibilele afecțiuni preexistente și includerea lor sau nu in acoperirile poliței pe care o ai.

4.            Iar dacă tot ești la capitolul limitări ale poliței, verifică și ce tipuri de activități nu acoperă aceasta. De cele mai multe ori limitările pot include anumite activități sportive considerate riscante (precum scufundările sub un anumit număr de metri) sau situații în care te pui singur în primejdie. Din acest motiv asigură-te că ești conștient de excluderile și limitările pentru a evita surprize neplăcute în caz de necesitate. De exemplu, asigurările noastre medicale de călătorie nu acoperă situațiile în care îmbolnăvirile sau accidentele pot apărea  într-o țară diferită față de cea menționată în poliță, dar și în situațiile în care acestea sunt cauzate de consumul de droguri sau participarea la acțiuni hazardate, cum ar fi să alegi să trăiești periculos și să faci snowboarding în afara pârtiilor amenajate.

5.            Tot la acest capitol, verifică dacă există limite de vârstă pentru a fi eligibil pentru asigurare și dacă acestea se aplică în cazul tău, deoarece unele asigurări pot avea restricții de acoperire pentru anumite grupe de vârstă.  Noi, la Eurolife FFH, nu avem  restricții în această privință, cu dorința de a crea oportunități egale pentru toți clienții noștri.

6.            Nu în ultimul rând, citește cu atenție care sunt procedurile de anunț al unui eveniment asigurat, perioadele de așteptare, documentele necesare și orice alte detalii importante. Înțelegerea termenilor și condițiilor te va ajuta să te pregătești corect și să eviți potențialele probleme. În ceea ce privește procedurile noastre, noi îți promitem că toată interacțiunea de deschidere dosar de dauna, analiza si  rambursare va fi una eficienta! Iar dacă ai nevoie de orice clarificări, nu uita să te consulți și să discuți cu un reprezentant al companiei de asigurări pentru a discuta despre întrebările și nelămuririle tale. Este important să fii bine informat înainte de a achiziționa o asigurare medicală pentru a te asigura că vei beneficia de protecția potrivită pe durata călătoriei tale.

În categorie de asigurări medicale de călătorie se încadrează pachetul Relaxat de la Eurolife FHH. Această asigurare cuprinde asistență medicală pentru accidente și îmbolnăviri, consultații medicale nelimitate 24/7, online și la telefon pe toată durata călătoriei, tratament dentar de urgență, prelungirea călătoriei din motive medicale, dar și repatrierea medicală în caz de deces. De menționat este că valoarea maximă a sumei asigurate este disponibila in doua variante – 30.000 euro, respectiv 50.000 de euro.  De altfel, o asigurare de călătorie medicală nu se rezumă doar la aspectele ce țin de sănătate, ci pot acoperi și o serie de alte riscuri ce vin odată cu călătoriile în străinătate. Cel mai bun exemplu este pachetul Echilibrat de la Eurolife FHH. Pe lângă beneficiile de ordin medical ale pachetului Relaxat, această asigurare reprezintă un upgrade deoarece acoperă inclusiv situațiile în care ai probleme cu zborul către destinație (întârzierea sau pierderea bagajului, respectiv întârzierea sau pierderea zborului de legătură ca urmare a întârzierii zborului anterior). Iar dacă alegi să faci un Eurotrip cu mașina personală și ai ghinionul să ți se strice mașina pe drum, ai parte de asistență rutieră (reparații la locul evenimentului, tractarea de urgență către cel mai apropiat service, respectiv repatrierea vehiculului in cazul in care nu se poate repara, si chiar mașina la schimb ca tu sa îți continui liniștit vacanta).

Dar nu uita că pentru a putea încheia una din cele două polițe (Relaxat și Echilibrat), trebuie  să te afli pe teritoriul României si o poți încheia chiar și de pe scara avionului.

Asigurările storno de călătorie

În ceea ce privește asigurările de tip storno, acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de asigurări de anulare a călătoriei deoarece acoperă pierderile financiare apărute în cazul în care ești forțat să renunți la călătoria planificată din motive obiective. Aceste asigurări îți oferă un nivel suplimentar de protecție financiară față de cele medicale, asigurându-te că nu vei pierde toți banii pe care i-ai plătit deja pentru cazare și drum, dacă apar acele situații imprevizibile. În piață, asigurarea storno pentru vacanțele în străinătate este disponibilă atât separat de cea medicală, cât și la pachet cu cea medicală.

Situații neprevăzute acoperite de o asigurare de călătorie storno

1.            Motive medicale: Ai planificat o vacanță de vis într-o destinație exotică, dar cu o săptămână înainte de plecare suferi o accidentare serioasă și ai nevoie de intervenție chirurgicală urgentă. În această situație, acoperirea storno îți va acoperi costurile rezervărilor pe care le-ai făcut în avans, inclusiv biletele de avion, rezervarea hotelului și excursiile, asigurându-te că nu suferi pierderi financiare semnificative.

2.            Motive familiale: Ai planificat o călătorie în străinătate alături de familia ta dar, cu doar câteva zile înainte de plecare, un membru al familiei suferă o intervenție medicală și trebuie să rămâi acasă pentru a-l îngriji. Sau pot exista situații în care copilul vine de la grădiniță cu o boală contagioasă, cum ar fi varicela, iar acest lucru poate afecta și sănătatea altor membri ai familiei. În această situație, vacanța trebuie anulată pentru a evita răspândirea bolii. O asigurare de tip storno ar putea oferi familiei o rambursare pentru costurile deja plătite.

Tot ce trebuie să știi despre asigurările de călătorie  - ghid complet

Acestea sunt numai câteva exemple de situații în care asigurarea de storno poate fi extrem de utilă. După cum vezi, asigurarea de storno poate fi o investiție inteligentă , oferindu-ți o protecție financiară suplimentară în cazul în care ești nevoit să anulezi sau să amâni călătoria din motive neașteptate.

Cum alegi asigurarea storno de călătorie

La fel ca la asigurările medicale de călătorie, fiecare poliță de asigurare poate avea clauze și condiții specifice, așa că este important să citești cu atenție termenii și condițiile pentru a înțelege exact acoperirea și limitările acesteia. Iată câteva aspecte generale legate de asigurările de storno:

1.            Fii sigur că polița de asigurare pe care o alegi acoperă toate circumstanțele medicale sau personale care ar putea împiedica călătoria ta. Acestea pot varia de la probleme de sănătate (cum ar fi o boală serioasă sau o accidentare) până la situații de familie (cum ar fi decesul în familie sau nașterea prematură a copilului).

2.            Verifică ca suma asigurată să acopere toate cheltuielile tale: Asigurările de tip storno vor acoperi, în general, costurile nerambursabile pe care le-ai suportat în avans pentru rezervări de transport, cazare, excursii și alte servicii turistice. Suma asigurată va fi stabilită în funcție de valoarea totală a acestor costuri. Este important să verifici limita maximă a sumei asigurate pentru a fi confortabil că acoperă costurile tale planificate. În cazul asigurărilor noastre storno, dacă ai ghinionul și nu mai poți pleca în vacanță vei fi despăgubit în limita a 1000, respectiv 2.000 euro / persoană, în funcție de suma asigurată maximă aleasă.

3.            Perioada de acoperire să corespundă perioadei călătoriei tale: Asigurarea de storno este valabilă pe o perioadă specifică, care  începe de la momentul achiziționării poliței si este  valabilă până în momentul începerii călătoriei tale. Este important să fii conștient de perioada de acoperire și să cumperi polița de asigurare în timp util pentru a beneficia de aceasta. La Eurolife FFH pachetul ZEN care include si anularea călătoriei poate fi încheiat in orice moment după achiziția pachetului turistic / vacantei pe cont propriu, dar cu minim 21 de zile înainte de data plecării în vacantă. 

4.            Verifică procesul de anunț al unui eveniment asigurat/ dauna: În cazul în care trebuie să anulezi călătoria și să depui o cerere de despăgubire, ti se va  solicita să furnizezi documente justificative, cum ar fi documente medicale, certificate de deces, acte oficiale etc. Asigură-te că ai toate documentele necesare pregătite și respectă procedurile de menționate de compania de asigurări. 

5.            Citește termenii și condițiile specifice: Fiecare poliță de asigurare de storno poate avea particularitățile sale. Este important să citești cu atenție termenii și condițiile poliței pentru a înțelege acoperirea exactă, excluderile, limitările, perioadele de așteptare și orice alte detalii importante.

În categoria asigurărilor medicale ce conține și acoperire pentru anularea călătoriei (storno) intră pachetul nostru - Zen. Acesta are incluse toate beneficiile medicale aferente pachetului Echilibrat, dar îți poate acoperi inclusiv costurile de călătorie, cazare și alte servicii plătite înainte de plecarea în călătorie în cazul nefericit în care ești nevoit să o anulezi. Practic, vei putea recupera banii plătiți deja pe anumite servicii și pentru care nu există nicio posibilitate de recuperare a acestora.  O diferență față de celelalte asigurări de călătorie pe care ți le-am menționat mai sus (Relaxat și Echilibrat), pachetul Zen se poate încheia cu minim 21 de zile înainte de plecarea în călătorie! De altfel, poți compara aici care sunt principalele diferențe și asemănări între pachetele de asigurare de călătorie pe care ți le-am pregătit.

De ce e bine să îți faci asigurare? Exemple concrete de evenimente în care clienții Eurolife FHH au fost despăgubiți

O să-ți povestim despre o gamă variată de întâmplări ce au avut loc  și în care planurile de călătorie ale clienților noștri au fost afectate de circumstanțe neprevăzute sau de evenimente medicale survenite în străinătate.

Exemple asistență medicală în străinătate

Un caz privește situația unui client care în timpul călătoriei în Egipt, a căzut pe scările hotelului, fracturându-și clavicula dreaptă și a fost preluat de urgență cu ambulanța la spitalul Red Sea din Hurghada. În cazul acestuia a fost nevoie de intervenție chirurgicală, sub anestezie generală, pentru fixarea internă a claviculei cu placă și șuruburi. Pentru acest eveniment asigurat, polița de asigurare a acoperit costurile medicale, ce s-au ridicat la valoarea de 6.300 EUR. Valoarea plătită de client înainte de plecarea în vacanță pentru polița de călătorie? 69 de euro!

De despăgubiri substanțiale au avut parte și călătorii care au avut nevoie de asistență medicală de urgență în străinătate. O persoană care călătorea în Tenerife a avut ghinionul să se îmbolnăvească de COVID în timpul vacanței, având nevoie de spitalizare, investigații și tratament, toate în valoare de 12.788 de euro, suma decontată direct către unitatea medicală de  Eurolife FFH.  O altă persoană a suferit accident vascular cerebral în timpul unui sejur în Spania, cheltuielile medicale totale ridicându-se la 18.413 de euro!

Și nu este nevoie să te deplasezi foarte departe ca să ai nevoie de asistență medicală urgentă. În timpul verii mulți clienți ne-au solicitat asistență în timp ce se aflau în vacanță în Croația, Grecia sau Turcia. Iar motivele au fost multe: de la persoane care au călcat pe arici de mare, alergii acute apărute peste noapte, afecțiuni oculare sau chiar situații de infecții ale tractului respirator. În sezonul de iarnă în schimb, fracturile, luxațiile și entorsele sunt la ordinea zilei în rândul celor care aleg să meargă la ski în stațiunile din Bulgaria sau din Alpi. În toate aceste cazuri, cheltuielile medicale au variat de la 115 euro la 1000 de euro.

Exemple anulare călătorie

În ceea ce privește situațiile în care călătorii au fost obligați să-și anuleze călătoria, putem să-ți povestim despre cazul unei familii care și-a rezervat o vacanță exotică de 12 zile în Mauritius. Planurile familiei au fost însă anulate de diagnosticarea copilului cu SARS-Cov-2, dar pe baza testului antigen pozitiv, Eurolife FHH a acoperit costul sejurului, în valoare de 4.388 Euro. Valoarea primei pentru asigurarea de călătorie? 115 Euro. Iar această situația nu a fost una singulară în ultimii ani, Eurolife FHH achitând și alte despăgubiri pentru vacanțe anulate, cum ar fi una în valoare de 7.950 euro pentru o vacanță în Maldive sau 4.000 de euro pentru un sejur în Thailanda.

De altfel, valoarea totală a daunele pe care le-am despăgubit clienților noștri de la lansare și până în prezent se ridică la aproximativ 1 milion de euro, cea mai mare fiind de 50.000 de euro (suma maximă asigurată)!

Concluzie

În final, sfatul nostru este ca atunci când achiziționezi orice fel de asigurare de călătorie, medicală sau medicala cu storno, să acorzi atenție termenilor și condițiilor poliței, precum și detaliilor specifice legate de procedura de rambursare a cheltuielilor. Fiecare poliță de asigurare poate avea particularitățile sale, iar înțelegerea acestora te va ajuta să faci o alegere informată și să te asiguri că polița se potrivește nevoilor și circumstanțelor tale individuale.

Ai aici mai multe detalii despre care este cea mai bună asigurare pentru tine. Iar dacă ai nevoie de mai multe informații legat de orice tip de poliță, poți suna la numărul 031.423.0080 sau poți trimite un mail la asigurari@eurolife-asigurari.ro, iar colegii noștri vor fi bucuroși să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Reține că asigurările de călătorie îți oferă liniște sufletească și protecție financiară în timpul călătoriilor, și sunt cel mai bun prieten în cazul în care întâmpini situații neprevăzute în străinătate. De aceea, sfatul nostru este ca întotdeauna să obții o asigurare de călătorie potrivită pentru a te bucura de călătorii fără griji.