Tot ce trebuie să știi despre asigurările de viață - ghid complet

Tot ce trebuie să știi despre asigurările de viață  - ghid complet

În lumea complexă și imprevizibilă în care trăim, asigurările de viață joacă un rol esențial în  securitatea financiară a noastră și a celor dragi. Fie că ne gândim la viitorul nostru personal sau la binele familiei noastre, asigurările de viață sunt un instrument valoros de protecție și de planificare financiară. Prin intermediul acestui ghid, vom explora lumea asigurărilor de viață, de la produsele de bază și până la pachetele complexe, oferindu-ți toate informațiile necesare pentru a lua decizii informate și adaptate nevoilor tale.

În capitolele ce urmează, vom detalia asigurările de viață, evidenția avantajele diferitelor tipuri de asigurare, și vom expune modalități de a-ți proteja familia și a-ți clădi un viitor financiar stabil.

Cuprins:

Ce este asigurarea de viață?

Tipurile de asigurări de viață simplă

             Asigurarea de viață

             Asigurarea de viață mixtă 

             Asigurarea de viață pentru părinte cu economisire pentru copil

             Asigurarea de viață atașată unui credit

             Asigurarea de viață cu componentă investițională

             Asigurărea de viață cu beneficii imediate

Cum aleg cea mai bună asigurare de viață pentru nevoile mele?

 

Ce este asigurarea de viață?

În esență, orice asigurare de viață funcționează astfel: tu, persoana asigurată,  plătești  o anumită sumă de bani, stabilită prin contract,  unei companii de asigurări. În schimbul acestor plăți, compania de asigurări preia riscul si se angajează să funcționeze ca o plasă de siguranță atât pentru tine, cât și pentru oamenii importanți din viața ta. În cazul nefericit în care ți se întâmplă ceva neprevăzut și nu mai poți fi lângă familia ta, aceasta va primi de la compania de asigurări suma asigurată prevăzută în contract pentru fiecare tip de eveniment acoperit.  

O asigurare de viață este suportul financiar pe care îl oferi celor dragi, atunci când tu nu îi mai poți susține. Este modul de a le transmite, chiar și atunci când nu le mai poți fi alături, că își pot păstra standardul de viață și că planurile lor pot continua. Iar pentru tine este modalitatea financiară de a agăța grijile în cui, de a te bucura de viață, trăindu-ți visurile alături de cei dragi.

Există mai multe tipuri de asigurări de viață, fiecare cu particularitățile și avantajele sale și le vom detalia pe fiecare în parte.

Tipurile de asigurări de viață

 

 

Asigurarea simplă de viață

 

 

Aceasta acoperă exclusiv riscul de deces din orice cauză, atât din îmbolnăvire, cât și din accident, si poate fi încheiată pe o perioadă de 1 an și chiar pe o perioadă mai extinsă. Să facem un exercițiu de imaginație: presupunem că ai 35 de ani, ești căsătorit   și ai doi copii. Vrei să te asiguri că familia ta va avea confortul financiar în caz că ți se întâmplă ceva neprevăzut. În această situație, alegi să plătești o primă (o sumă de bani) către compania de asigurări , iar dacă, Doamne ferește, în timpul acestei perioade, se întâmplă ceva cu tine și nu mai poți fi lângă familia ta, aceasta va primi suma asigurată stabilită în contract. Astfel, chiar și în cazul cel mai nefericit, ai tăi vor beneficia de suport financiar pentru cheltuieli sau pentru a-și continua planurile începute.

Este bine de știut că în cazul asigurării de viață, prima variază în funcție de valoarea sumei asigurate, adică de suma pe care o va primi beneficiarul  în cazul apariției evenimentului asigurat. Un exemplu concret de asigurare simplă de viață este Protect Viata   de la Eurolife FFH.  Aceasta se poate încheia pe o perioadă de 1 an și poate fi reînnoită la data expirării, cu condiția ca vârsta asiguratului să fie cuprinsă între 18 și 64 de ani. Suma asigurată variază de la 17.000 de lei (pentru o primă lunara de 4 lei) și poate ajunge până la maximum 300.000 (pentru o primă lunară de 69 de lei), în cazul  decesului din accident.

Asigurarea de viață mixtă

E cazul să devenim mai optimiști! Dacă în ceea ce privește asigurările de viață obișnuite, gândul nostru se îndreaptă către protejarea apropiaților în situația unui deces prematur, în cazul asigurărilor de viață mixte, la finalul contractului asiguratul însuși este cel care va încasa  suma asigurată  din contract.

O astfel de asigurare de viață mixtă este liniștea că familia ta va fi protejată financiar în cazul unui deces din orice cauză (accident sau îmbolnăvire), dar îl poți privi și ca pe o formă de economisire pe termen mediu și lung, deoarece la finalul contractului ți se va returna un procent din valoarea tuturor primelor de asigurare plătite dacă nu are loc evenimentul asigurat.

Hai să ne gândim așa: Să presupunem că abia ți-ai întemeiat o familie, iar planurile pe termen lung presupun atât siguranța financiară a familiei tale dar și plecări ocazionale în locuri speciale. Cu banii care ți se vor returna poți de exemplu să le îndeplinești nepoților visul și să-i duci într-o vacanța la Disneyland Paris! Suna bine, nu?

În ceea ce privește suma asigurată, aceasta va fi stabilită în funcție de nevoile tale si venitul tău, astfel încât indemnizatia de asigurare să fie o compensație financiară a acestuia.  Plata primelor de asigurare poate fi făcută lunar, trimestrial, semestrial sau anual, iar contractul poate fi încheiat pe o perioadă de minimum 5 ani.

Asigurarea de viață pentru părinte cu economisire pentru copil

Și dacă tot discutam mai sus despre lucruri foarte importante în viață, nu putem să nu ne gândim la copii și la cum să le oferim un viitor cât mai luminos.

O variantă a asigurărilor  de viață este asigurarea pentru copii, care îmbină protecția cu economisirea pentru siguranța viitorului celui mic.   

Cum funcționează acest tip de poliță? Atunci când cumperi o astfel de poliță plătești o primă de asigurare. O parte din această primă este alocată pentru a acoperi costul asigurării de viață (adică partea de protecție), în timp ce restul devine ca un fond de economisire pentru copil. Această primă, fiind eșalonată, reprezintă un efort financiar redus, iar pe termen mediu și lung vei vedea cum se strâng tot mai mulți bani în contul copilului. Ți-am pregătit aici și mai multe scenarii ca să vezi cât de mult poți strânge pentru cel mic în funcție de strategia aleasă.

Iar dacă tu pățești ceva în timpul perioadei de acoperire a poliței de asigurare, si nu mai poti  fi fizic lângă cel mic, compania de asigurari va asigura continuitatea contractului, astfel încât cel mic să primească suma asigurată pe care tu ai vrut-o pentru el. Toți acești bani pot fi, de exemplu,utilizați pentru a acoperi cheltuielile cu educația copilului tău, sau pentru a-i asigura un start bun în viață.

Și ce este mai bine decât să știi că, orice ar aduce viitorul, ai liniștea de fi făcut cea mai bună alegere pentru tine și pentru copilul tău.

Dacă dorești să explorezi ce opțiuni concrete ai, nu ar fi rău să te uiți și la pachetul PRIMA de la Eurolife FFH!

Asigurarea de viață atașată unui credit

Ai fost vreodată anxios de ce s-ar putea întâmpla cu capacitatea ta de a-ți plăti ratele pe care le ai în cazul în care cariera ta ar lua o turnură nefericită? Sau dacă familia ta ar putea susține creditul la casă în cazul în care nu ai mai fi lângă ei? Sunt situații care țin de realitate și e bine să fim pregătiți pentru toate scenariile, chiar dacă sunt sumbre. Vestea bună este faptul că există asigurări la care poți apela și care să-ți ofere liniște și în privința asta. Există în prezent asigurări de viață care se pot atașa unui credit, fie că este vorba de unul ipotecar, imobiliar sau specific creditelor de nevoi personale.

Să luăm un exemplu. Ana a luat un credit ipotecar pentru a-și cumpăra o casă. Suma creditului este de 150.000 de euro, iar termenul de rambursare este de 25 de ani. Pentru a se asigura că familia ei nu va fi lăsată cu datorii în cazul unui eveniment neașteptat, Ana a ales să încheie o asigurare de viață atașată creditului. În cazul în care s-ar întâmpla riscul în timpul perioadei de credit, banca isi va recupera de la compania de asigurări, valoarea creditului ramas in timp ce casa va rămâne în proprietatea familiei. Iar dacă tot suntem la subiectul creditelor ipotecară, n-ar fi rău să citești acest articol.

Un alt exemplu este cazul lui Andrei. Acesta a obținut un credit de nevoi personale pentru a-și cumpăra o mașină și a fost inspirat să încheie și o asigurare de viață atașată creditului care acoperă și riscul de pierdere a locului de muncă. După un an de la obținerea creditului, Andrei a rămas fără locul de muncă din cauza unei restructurări în compania la  care lucra. Vestea bună este faptul că asigurarea a intrat în acțiune și a acoperit ratele de credit pentru următoarele 3 luni, oferindu-i lui Andrei timp pentru a-și găsi un nou loc de muncă și să se redreseze financiar.

Tot ce trebuie să știi despre asigurările de viață  - ghid complet

Asigurarea de viață cu componentă investițională

Cu anumite produse de asigurare poți bifa mai multe obiective financiare în același timp. Aceste asigurări au două componente principale: protecția pentru viață și o componentă de investiție. O parte din primă (suma pe care o plătești în mod regulat) este alocată pentru partea de protecție, care acoperă  riscul de deces. Cealaltă parte este investită conform opțiunilor tale, în  instrumente financiare, cum ar fi fonduri mutuale, cu acțiuni sau obligațiuni.

Deci pe de-o parte, ai bifat rolul de protecție al asigurării de viață, iar pe de altă parte, ai acces și la un instrument financiar prin care o parte din suma plătită   are scopul de a aduce un randament financiar. De menționat este faptul că investițiile efectuate în cadrul acestui tip de asigurare pot fluctua în funcție de performanța pieței financiare și nu sunt garantate, similar oricărei alte investiții financiare.

Asigurările de viață cu beneficii imediate

Am păstrat la final ce este mai bun. Nu toate asigurările de viață trebuie să fie achiziționate cu gândul că ceva  negativ ni s-ar putea întâmpla și trebuie să așteptăm să pice drobul de sare pentru a simți că a „meritat” o astfel de achiziție.

Ne-am obișnuit să vorbim despre asigurarea de viață ca despre un produs cu suma asigurată la deces, vândut prin consultant. Realitatea, nevoile și așteptările clienților noștri însă ne provoacă în fiecare zi. Și în acest context, și industria de asigurări a evoluat și a inovat. Astfel, acum vorbim de Asigurare de viață online, care nu mai este doar despre o suma asigurată la deces, ci aduce clientului un întreg univers de beneficii pe care acesta le poate folosi zi de zi: cheltuieli medicale acoperite în caz de accident, acces nelimitat la consultații medicale online, telefonic sau video pentru peste 21 de specializări, program de wellness (fitness, nutriție, pisihologie, managementul stressului), dar și acces la o serie de discount-uri in retele de parteneri.

Exemplul nostru perfect este asigurarea de viață și accident Karma Bună. Noi, la Eurolife FHH, am gândit această asigurare atât din perspectiva protecției în situațiile neprevăzute (intervenții chirurgicale, spitalizare sau invaliditatea rezultată în cazul unui accident, respectiv deces din orice cauză), dar și din perspectiva reducerii riscului ca un astfel de eveniment nefericit să aibă loc.

Cum putem face acest lucru? Ajutându-te să ai grijă de sănătatea ta. Astfel, cele trei pachete de asigurare de viață includ acces la servicii de telemedicină, 7 zile din 7, la peste 21 de specialități medicale, programe de wellness, fitness și nutriție. Vezi aici mai multe despre cum vedem noi un lifestyle sănătos și o karma bună!

Nu în ultimul rând trebuie să menționăm și faptul că asigurarea vine la pachet și cu o serie întreagă de discount-uri la companii partenere care-ți vor face ziua mai bună! De la restaurante, servicii de transport și până la vacanțe, vei obține reduceri exclusive de la partenerii noștri. Sună bine, nu?

Mai multe detalii despre acest produs poți citi aici.

Cum aleg cea mai bună asigurare de viață pentru nevoile mele?

Acum că tocmai ai aflat care sunt principalele tipuri de asigurări de viață mai rămâne să îți rezumăm la ce factori este esențial să fii atent pentru a te asigura că alegerea ta se potrivește cu nevoile tale financiare și personale. Iată, succint, principalele aspecte la care ar trebui să fii atent:

  1. Suma asigurată: Este important să calculezi o sumă asigurată adecvată nevoilor tale și ale familiei tale. Aceasta ar trebui să  compenseze venitul tău, suplinindu-l pentru nevoile familiei tale, dar și eventual viitoarele cheltuieli, cum ar fi cele pentru educația copiilor.

  2. Tipul de asigurare: Alege tipul de asigurare care se potrivește momentului din viață în care te afli: ești tânăr la început de drum și dorești să achiziționezin prima ta acasa – atunci vei avea nevoie de o asigurare de viață atașată creditului; ți-ai întemeiat o familie și dorești să oferi protecție celui drag printr-o asigurare de viață unde îl/o desemnezi ca beneficiar; ai devenit părinte și decizi că dorești să îi asiguri viitorul celui mic printr-o asigurare de viață cu economisire.

  3. Prima (plata lunară/anuală): Fii atent la costul primei. Asigurarea de viață necesită plăți regulate, așa că asigură-te că poți să le susții pe termen lung.

  4. Beneficiari: Stabilește cu grijă cine vor fi beneficiarii asigurării tale. Aceștia sunt oamenii care vor primi suma asigurată în cazul în care se întâmplă ceva cu tine.

  5. Excluderi și condiții: Citește cu atenție detaliile contractului pentru a înțelege ce evenimente sau condiții pot să nu fie acoperite de asigurare.

  6.  În cazul asigurărilor cu componentă de economisire, înțelege cum se acumulează,  și care sunt riscurile întreruperii contractului înainte de finalul perioadei. .

  7. Informează-te: Mai ales că asigurările noastre sunt disponibile 100% online, iar toate informațiile de care ai nevoie sunt la îndemână, astfel încât va fi simplu să faci alegerea potrivită.

  8. Compară oferte: Nu te grăbi să alegi prima ofertă pe care o vezi. Compară diferite pachete de asigurări și beneficiile acestora pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru tine.

Asigurarea de viață este o decizie responsabilă și importantă, așa că ia-ți timpul să înțelegi toate detaliile și să iei o decizie înțeleaptă pentru tine și familia ta!

În concluzie,  asigurările de viață sunt acele elemente din viața noastră care ne oferă acea liniște sufletească și, totodată siguranța financiară a noastră și a celor dragi!