Informare – modificări cu privire la încheierea asigurării obligatorii a locuinței (PAD)

Informare – modificări cu privire la încheierea asigurării obligatorii a locuinței (PAD)

Informare – modificări cu privire la încheierea asigurării obligatorii a locuinței (PAD)

Începând cu data de 11 noiembrie 2023, intră în vigoare noile modificări legislative aduse prin legea 115/2023, care completează legea 260/2008, cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței PAD.

Principalele modificări:

  • Polițele PAD vor fi emise în lei, și nu în euro ca până acum.
  • Prima de asigurare, respectiv sumele asigurate au fost ajustate astfel:
    • 130 de lei / an pentru Cladirile de tip A*, pentru o sumă asigurată de 100.000 lei.

*clădiri realizate din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic

    • 50 de lei / an pentru Cladirile tip B*, pentru o sumă asigurată de 50.000 lei.

* clădiri din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Sumele asigurate și primele de asigurare sunt fixe, stabilite prin lege. Polița PAD acoperă 3 riscuri: cutremur, inundaţii si alunecări de teren, ca fenomene naturale. Potrivit legii, toți proprietarii de clădiri cu destinație de locuință (persoane fizice / juridice) trebuie să încheie asigurarea obligatorie PAD.

Asigurarea facultativă, complementară poliței PAD

În cazul locuințelor cu o valoare mai mare de 50.000 lei tip B/100.000 Lei tip A, sau pentru acoperirea mai multor riscuri, este necesară încheierea suplimentară a unei asigurări facultative de locuință.

        Ce trebuie să știi atunci când cauți o asigurare facultativă de locuință:

  • Suma asigurată trebuie să o reprezinte valoarea de piață în cazul apartamentelor, și respectiv costul de construcție în cazul caselor;
  • Prima de asigurare se stabilește în funcție de caracteristicile fiecărei locuințe;
  • Suplimentar față de polița PAD se pot asigura bunurile din locuință sau anexe gospodărești, care nu sunt acoperite prin polița PAD;
  • Riscurile acoperite prin polița facultativă:
  • Cele 3 riscuri de dezastre naturale acoperite de polița PAD în cazul sumelor asigurate care depășesc 50.000 lei/100.000 lei: cutremure, inundaţii și alunecări de teren;
  • Riscuri frecvente precum incendiu, fenomene atmosferice, apă de conductă, furt ori daunele provocate accidental proprietăților vecinilor sau altor persoane si multe altele.

Cum funcționeaza cele două asigurări:

Asigurarea obligatorie PAD și asigurarea facultativă sunt două polițe distincte. Pentru o protecție bună, un imobil ar trebui asigurat prin ambele asigurări care se completează.

Reamintim că în cazul riscurilor comune (cutremur, inundaţii și alunecări de teren) asigurarea obligatorie PAD poate acoperi pana la valoarea maxima de 100.000 lei (în funcție de tipul locuinței), în timp ce asigurarea facultativă acoperă sumele ce depășesc această limită.

 Informare – modificări cu privire la încheierea asigurării obligatorii a locuinței

Asigurarea facultativă a locuinței de la Eurolife FFH este disponibilă în câteva clickuri aici.