Ce este asigurarea de raspundere civila si ce avantaje iti ofera?

Ce este asigurarea de raspundere civila si ce avantaje iti ofera?

De multe ori nu suntem constienti cand punem o alta entitate in pericol, fie ca vorbim de o persoana fizica, fie ca ne referim la mediul de afaceri. O situatia neprevazuta poate interveni in orice moment si este important sa poti sustine  financiar  acoperirea pagubelor. Pentru o serie de situatii specifice domeniului de business in care activezi,  asigurarea de raspundere civila te poate ajuta sa depasesti mai usor situatia neplacuta.

Ce inseamna o asigurare de raspundere civila?

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: ai o afacere bine pusa la punct, cu un plan de business și management al riscurilor, conflictelor setat pentru a face fata oricarei situatii. Dar anticiparea viitorului nu este 100% posibila, mai ales cand sunt implicate si entitati terte - angajati, clienti, colaboratori, furnizori etc. Si la un moment dat, o astfel de situatie neprevazuta produce pagube materiale sau vatamari corporale unor terte persoane sau altor afaceri din vecinatate . Aceasta actiune poate fi urmata de un sir lung de procese si negocieri costisitoare pentru afacerea ta. Dar consecintele financiare pot fi acoperite cu ajutorul unei polite de asigurare de raspundere civila de la Eurolife FFH Romania.

O asigurare de raspundere civila reprezinta un produs de asigurare care acopera cheltuielile provocate de daunele materiale si vatamarile corporale/deces produse de persoana sau institutia asigurata. Un caz asemanator este si in scenariul asigurarilor RCA.

Exista mai multe tipuri de asigurare de  raspundere civila pe care  Eurolife FFH Romania le ofera:

  • Răspunderea civilă fata de terți care, in functie de nevoile Asiguratului sau specificul activitatii, se poate completa cu acoperiri suplimentare precum:
  • Răspunderea civila a angajatorului fata de proprii angajati
  • Răspunderea civila in caz de poluare
  • Răspunderea civila a chiriasului fata de proprietar sau a proprietarului fata de chiriasi
  • Răspunderea civila a producatorului
  • Răspunderea civila hoteliera
  • Răspunderea civila a unităților alimentare
  • Răspunderea civila a saloanelor de înfrumusețare
  • Răspunderea civila a prestatorului de servicii
  • Răspunderea civila a prestatorului de servicii IT
  • Răspunderea cadrelor didactice și a unitatilor de învatamant
  • Răspundere civila a organizatorului de evenimente

Caracteristicile asigurarilor de raspundere civila

Ce este asigurarea de raspundere civila si ce avantaje iti ofera

Asigurarile de raspundere civila sunt un instrument de protectie financiara care protejeaza si acopera cheltuielile cu prejudiciile cauzate terțelor persoane și după caz angajaților sau clienților, în cazul daunelor materiale, dar si in cazul:

  •  vatamarilor corporale sau decesului produse tertilor (clienti, parteneri etc)
  • cheltuielilor de judecată efectuate de Asigurat și de catre terțul pagubit în procesul civil, dacă Asiguratul a fost obligat prin hotarare judecatoreasca definitiva la plata despagubirii.

Acoperirea se aplica si pentru raspunderea pentru prejudiciile pe care le-ar putea suferi vizitatorii la sediul in care isi desfasoara activitatea Asiguratul.

Dintre caracteristicile specifice asigurarii de raspundere civila in sine, amintim:

  • Prin incheierea unei asigurari de raspundere civila se stabileste o legatura juridica intre persoana sau institutia asigurata si persoana sau institutia indreptatita la primirea compensatiei. In acest sens, entitatea indreptatita la despagubire primeste dreptul legal de a actiona entitatea asigurata direct in judecata pentru a obtine compensarea financiara a daunelor suferite;
  • In cazul in care despagubirea s-a produs ca urmare a unei fapte ale carei efecte s-au datorat culpei grave a asiguratului sau altor cauza prevazute de lege, se va aplica principiul invers al subrogarii. In acest sens, institutia de asigurare (asiguratorul) se poate intoarce pentru recuperarea unei sume la entitatea asigurata.

Alte caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere:

  • Suma asigurata ramane aceeasi pe toata perioada inscrisa in contractul de asigurare. Aceasta este reprezentata printr-un plafon maxim (limita) prin care asiguratul poate sa acopere una sau mai multe pagube, in functie de costurile acestora. Limita de răspundere pe eveniment poate fi aceeași cu suma asigurată în agregat, sau poate fi mai mica, in functie de nevoia de protectie.
  • In cazul asigurarilor de raspundere civila, spre deosebire de alte tipuri de asigurari, beneficiarii pot fi doar terte persoane necunoscute in momentul incheierii asigurarii;
  • Culpa asiguratului sau a prepusilor acestuia (angajati, ucenici, orice alte persoane pentru care este responsabil), este una dintre conditiile de baza care se cere a fi indeplinita pentru ca asigurarea de raspundere civila sa acopere cheltuielile pagubelor aduse tertilor. Daca iti este teama ca ai putea produce accidental pagube tertilor sau clientilor tai si ca nu vei primi nici un sprijin in aceste scenarii, atunci asigurarea de raspundere civila este produsul potrivit de care are nevoie afacerea ta.

Conditiile de acoperire a pagubelor

Asigurarile de raspundere civila nu pot fi folosite pentru a acoperi cheltuielile oricaruit tip de dauna provocata unei parti terte. Pentru a intelege modul de functionare a acestei asigurari, am delimitat cateva situatii:

  • Persoana sau organizatia asigurata trebuie sa produca o fapta ilicita; o fapta care nu poate fi incadrata in normele legale, ci este opusa acestora. Pentru ca am asemanat asigurarile de raspundere civila cu cele RCA, iti vom oferi urmatorul exemplu: atunci cand nu respecti regulile de circulatie si produci un accident rutier, poti sa apelezi la asigurare;
  • Entitatea pagubita trebuie sa dovedeasca legal existenta unui prejudiciu;
  • Pentru ca asigurarea de raspundere civila sa fie activata, trebuie sa existe un raport de cauzalitate intre fapta asiguratului si consecintele (pagubele) suportate de cealalta entitate;
  • Paguba trebuie sa fie constatata legal.

Daca una dintre conditiile enumerate anterior nu este indeplinita, inseamna ca nu pot fi intrunite toate elementele ce definesc raspunderea civila in sine, iar cheltuielile legate de pagube nu pot fi acoperite prin asigurarea de raspundere civila.

Ce avantaje ofera asigurarea de raspundere civila afacerii tale?

  • Asigurarea de raspundere civila iti aduce stabilitate financiara in cazul in care firma ta trebuie sa suporte consecintele unui prejudiciu adus unui tert sau unui client. Vei depasi mai usor evenimentele neplacute.
  • Iti asigura un management mai eficient al afacerii;
  • Iti ofera mai multa incredere in momentul in care trebuie sa iei decizii sau sa-ti asumi riscuri deoarece stii ca ai o resursa financiara la indemana pentru a rezolva consecintele.

 

Sa ai la indemana o asigurare de raspundere civila de la Eurolife FFH Romania te poate salva din multe situatii neplacute care - intr-un fel sau altul - pot afecta imaginea companiei tale.