Ghid Bagaj de Mână Avion - Dimensiuni și cu ce ai/nu ai voie în bagaj

Ghid Bagaj de Mână Avion - Dimensiuni și cu ce ai/nu ai voie în bagaj

 

Ghid Bagaj de Mână Avion - Dimensiuni și cu ce ai/nu ai voie în bagaj

Înainte de a te aventura într-o călătorie cu avionul, este important să înțelegi ce reguli legate de bagajul de mână sunt în vigoare.

Din acest ghid vei afla toate informațiile necesare despre dimensiunile bagajului de avion permise la unele dintre cele mai cunoscute companii aeriene, precum și despre ce nu ai voie și ce ai voie sa iei în bagajul de mână.

Dacă afli totul despre ce tip de bagaje de mână ai voie în avion, ce obiecte interzise în avion sunt listate pe site-urile companiilor aeriene și ce poți să iei în bagajul de mână, îți vei îmbunătăți experiența de călătorie și, respectând aceste reguli, vei reuși să eviți stresul și să te bucuri de călătorie fără probleme sau întârzieri neașteptate.

Ce înseamnă bagaj de mână

Iată ce înseamnă bagaj de mână - un bagaj mic de mână este nevoie să fie ușor și compact, astfel încât să poată fi transportat comod în interiorul aeronavei și să fie plasat în compartimentele de deasupra scaunelor sau sub scaunul din fața ta. De obicei, poți lua cu tine un bagaj de mână gratuit inclus în prețul biletului, iar dimensiunile și greutatea acestuia sunt reglementate de către compania aeriană.

Bagajul de mână poate fi un ghiozdan, o geantă de voiaj, tip troller, o geantă de laptop sau o poșetă. Verifică și cu ce ai voie în avion, mai exact ce este permis să pui în acesta Într-un bagaj de mână avion se pot afla obiecte personale esențiale în timpul zborului, care respectă restricțiile și regulile specifice ale companiei aeriene cu privire la ce ai voie în bagajul de mână.

Dimensiuni pentru bagajul de mână

Un alt lucru care trebuie verificat cu atenție este dimensiunea pentru geanta de avion permisă de compania aeriană cu care zbori. Fiecare operator de zbor își stabilește propriile reguli și restricții legate de ce dimensiuni trebuie să aibă bagajul de mână la avion și care să fie greutatea acestuia.

Iată care sunt dimensiunea bagajelor de mână și greutatea maximă admisă pentru cele mai populare companii aeriene, care efectuează zboruri din/înspre România:

Ghid Bagaj de Mână Avion

Dimensiuni bagaj de mână avion WizzAir

La WizzAir e nevoie să te asiguri că respecți aceste dimensiuni ale unui bagaj de mână de avion, și anume - 40x30x20 cm și ai grijă să nu cântărească peste 10 kg, dacă vrei să nu plătești în plus. Acest bagaj de mână poate fi o geantă de laptop, o poșetă sau un rucsac mic. Dacă ești dispus să plătești o taxă de bagaj mână avion, poți lua cu tine, pe lângă bagajul mic de mână de 40x30x20 cm, și un troler de 55x40x20 cm care, la fel, nu trebuie să fie mai greu de 10 kg.

Dimensiuni bagaj de mână avion Ryanair 

Ryanair permite transportul gratuit al unui bagaj personal mic de 40x20x25 cm, care poate fi un rucsac, o geantă de mână sau de laptop, și care trebuie să încapă sub scaunul din fața ta. De asemenea, dacă te întrebi cu ce bagaj ai voie în avion la bordul aeronavelor Ryanair, contra cost, este permis un bagaj de 10 kg  cu dimensiunile 55x40x20 cm, care poate fi depozitat în compartimentul de deasupra scaunelor.

Pentru cei care călătoresc cu bebeluși de până la doi ani, este permis să se aducă gratuit 2 echipamente pentru bebeluși per copil și o geantă cu toate cele necesare pentru bebeluși de până la 5 kg  cu dimensiunile 45x35x20 cm, dacă cei mici stau pe perioada zborului în brațele unui adult.

Bagaj de mână avion Tarom  

Cu compania Tarom ai dreptul să aduci în bagaj de cabină de 55x40x20 cm, în cazul în care zbori cu o aeronavă de tip Boeing sau Airbus. Dacă vei călători cu o aeronavă de tip ATR 72, bagajul din cabină nu trebuie să depășească 35x30x20 cm). De asemenea, poți aduce gratuit și un obiect personal, precum o poșetă sau servietă. Iată câte kg ai voie în avion Tarom, în total (bagajul de cabină și obiectul personal): maximum 8 kg.

Aceste reguli sunt valabile exclusiv pentru zborurile operate de TAROM cu propriile sale aeronave. Dacă ai escală cu un partener code-share TAROM, este posibil să fie în vigoare alte reguli impuse de operatorul respectiv al zborului.

Bagaj de mână avion Lufthansa   

În cazul în care vei călători cu Lufthansa, află că diferă ce bagaje ai voie în avion față de alte companii aeriene. Politica de bagaje Lufthansa permite să iei o geantă extra sau un laptop, alături de bagajul de mână. Respectă următoarele dimensiuni bagaj de mână Lufthansa: 55x40x23 cm și greutatea de 8 kg.

În funcție de clasa biletului, vei putea să iei unul sau două bagaje de mână. La Economy și Premium Economy Class îți este permis un bagaj de mână care să se încadreze în dimensiunile menționate. La Business și First Class ai voie cu câte două astfel de bagaje de mână, fiecare de 8 kg. Bagajul extra trebuie să se încadreze în 40x30x10 cm. Ești obligat să respecți aceste dimensiuni bagaje Lufthansa pentru a putea călători cu această companie aeriană. 

Ce se întâmplă dacă bagajul de mână depășește dimensiunile impuse

Dacă bagajul de mână depășește dimensiunile impuse de compania aeriană, va fi nevoie să plătești taxe suplimentare, iar bagajul va fi trimis  la cala avionului, pentru a fi  transportat în cabină ca bagaj suplimentar. La majoritatea companiilor aeriene low-cost, limita de greutate pentru un bagaj este de 32 kg. Chiar dacă  pasagerul va plăti pentru bagajul în exces, o singură geantă nu poate cântări mai mult de 32 kg. Totodată, dacă pasagerul nu achită taxele suplimentare, bagajul nu va fi îmbarcat în avion. 

În continuare, vom răspunde la întrebarea „Ce pot lua în bagajul de mână?”.

Ghid Bagaj de Mână Avion - Dimensiuni și cu ce ai/nu ai voie în bagaj

Ce ai voie să iei în avion în bagajul de mână

Dacă te întrebi și tu „Ce am voie în bagajul de mână?”, verifică întotdeauna regulile companiei aeriene cu care vei călători pentru a te asigura că le respecți. Lista de lucruri permise în bagajul de mână poate diferi de la o companie la alta. Pot exista limite de dimensiune și greutate pentru anumite articole. Iată ce poți lua în bagajul de mână:

Produse cosmetice și lichide în bagajul de mână

Limita admisă pentru toate produsele cosmetice și lichide incluse în bagajul de mână este de maxim 1 litru împărțit în 10 recipiente transparente, a câte 100 ml fiecare. Este nevoie să le pui în pungi transparente, de 20x20 cm. Ai voie cu 10 astfel de punguțe, a căror cantitate totala nu trebuie să depășească 1 litru.

Mâncare și medicamente în bagajul de mână

Ai voie atât cu mâncare, cât și cu medicamente în bagajul de mână. Dacă mâncarea este sub formă lichidă, va trebui să fie în recipient de 100 ml și se va calcula ca parte din cantitatea maximă de lichide permise de 1 litru. Pentru medicamentele în recipiente mai mari de 100 ml, va fi nevoie să ai o rețetă medicală valabilă. Ia cu tine și câteva medicamente uzuale, în caz de urgență și dacă știi că-ți va fi dificil să le găsești la destinație.

Electronice și device-uri în bagajul de mână

Acestea sunt obiecte permise în bagajul de mana. Ia-le doar pe cele pe care le consideri absolut necesare, precum laptop-ul, tableta sau aparatul foto, ca să nu-ți încarci bagajul de mână. Pune-le la îndemână, ca să le poți scoate ușor la controlul de securitate.

Ce ai voie să iei în bagajul de mână dacă călătorești cu un copil mic

Dacă vei călători cu un copil mic, află că poți lua în bagajul de mână următoarele lucruri:

  • Mâncare și băutură pentru bebeluși, ambalate în conformitate cu regulile de siguranță
  • Ceva de mestecat pentru decolare și pentru aterizare (cei mici nu știu cum să își desfunde singuri urechile pentru a elibera presiunea)
  • Un rând de haine de schimb pentru copil
  • Suzete suplimentare (în cazul în care copilul încă le folosește)
  • Șervețele pentru bebeluși
  • Câte un scutec pentru fiecare oră de călătorie
  • Jucării mici
  • Orice medicamente pe care le ia copilul (cele care necesită prescripție medicală trebuie însoțite de rețetă)

Toate aceste alimente și produse nu trebuie să respecte regulile impuse pentru categoria lichidelor, însă tot trebuie declarate și scoase din bagajul de mână pentru a fi verificate.

Pe lângă cele necesare pe care le poți lua în bagajul de mână pentru copilul tău (până în 2 ani sau mai mare de 2 ani), ține cont că este permis să aduci la bord în mod gratuit și un bagaj personal suplimentar care să se încadreze în anumite dimensiuni, în funcție de compania aeriană. De asemenea, mai poți aduce și un cărucior pliabil pentru bebeluși sau un pătuț de călătorie pliabil, ce va fi transportat până la intrarea sau treptele aeronavei, acolo unde unul dintre membrii echipajului le va prelua și le va păstra în siguranță în cală.

Ce NU ai voie să iei în avion în bagajul de mână

Pe lângă lista cu ce ai voie în bagajul de mână, conform regulilor internaționale de aviație civilă, nu ai voie să iei anumite obiecte care ar pune în pericol siguranța aeronavei sau a pasagerilor. Iată o listă cu câteva obiecte interzise în bagajul de mână:

Pistoale și arme de foc

Iată cu ce nu ai voie în avion:

  • orice tip de armă de foc (pistoale, revolvere, carabine, puști);
  • arme de jucărie, copii și imitații ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate;
  • părți componente ale armelor de foc, cu excepția lunetelor telescopice;
  • pistoale lansatoare de rachete de semnalizare; pistoale de start; pistoale și puști de jucărie de orice tip;
  • arme cu aer comprimat și cu CO2;
  • puști cu alice;
  • pistoale cu bile;
  • arcuri, arbalete și săgeți;
  • harpoane și lansatoare de harpoane;
  • praștii și catapulte.

Dispozitive cu efect paralizant

Nu ai voie cu următoarele dispozitive al căror scop este acela de a paraliza sau a imobiliza:

  • dispozitive cu electroșocuri, precum pistoale cu electroșocuri, pistoale paralizante (taser) și bastoane cu electroșocuri;
  • dispozitive de asomare și dispozitive de ucidere a animalelor;
  • substanțe chimice, gaze și spray-uri neutralizante și incapacitante, cum ar fi spray-urile cu substanțe iritant-lacrimogene, spray-urile cu piper, spray-urile cu ardei iute, gazele lacrimogene, spray-urile cu acid și spray-urile cu substanțe repulsive pentru animale.

Obiecte cu vârf sau muchie ascuțite

Acestea nu se află pe lista cu ce poate conține bagajul de mână:

  • obiecte pentru tăiat/tocat (precum topoare, securi și satâre);
  • dălți de spart gheața;
  • lame de ras;
  • cuttere;
  • cuțite cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm;
  • foarfece cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm, măsurată de la ax;
  • echipamente de arte marțiale, cu vârf ascuțit sau cu lama ascuțită;
  • săbii și spade;

Obiecte contondente

Nu ai voie cu niciun obiect care poate fi utilizat pentru a cauza vătămări grave atunci când sunt folosite pentru a lovi, precum:

  • bâte de baseball și softball;
  • bastoane;
  • echipamente specifice artelor marțiale;

Unelte și scule de lucru

Iată cu ce nu ai voie din această categorie:

  • răngi;
  • burghie și vârfuri de burghie, inclusiv mașini de găurit electrice portabile fără fir;
  • unelte cu lamă sau tijă cu o lungime mai mare de 6 cm, cum ar fi șurubelnițe și dălți;
  • fierăstraie, inclusiv fierăstraie electrice portabile fără fir;
  • arzătoare de sudură;
  • pistoale de împușcat bolțuri și pistoale de bătut cuie;

Substanțe explozive

Nu ai voie cu următoarele:

  • muniție;
  • capse detonante;
  • detonatoare și fitiluri;
  • copii sau imitații ale dispozitivelor explozibile;
  • mine, grenade și alte dispozitive explozibile militare;
  • artificii și alte articole pirotehnice;
  • bombe fumigene și cartușe fumigene;
  • dinamită, praf de pușcă și explozibili plastici.

Care este diferența dintre bagajul de mână și cel de cală

Bagajul de mână este mult mai convenabil, dacă nu ai nevoie de multe lucruri în călătoria ta. De asemenea, cu un bagaj de mână economisești bani, dacă bagajul este inclus în tariful biletului, și economisești timp, deoarece nu mai e nevoie să aștepți să ți-l recuperezi după aterizare. Dacă ai grijă de bagajul tău pe parcursul călătoriei, scapi și de riscul pierderii lui.

Pe de altă parte, bagajul de cală este contra cost, de cele mai multe ori. Se poate cumpăra odată cu biletul de avion sau ulterior, iar acesta are o capacitate mai mare. Într-un bagaj de cală poți transporta mai multe lichide, obiecte de toaletă, ascuțite sau de metal necesare în călătoria ta. De asemenea, îți oferă libertate de mișcare atunci când ai zbor cu escală. Verifică ce dimensiuni bagaje avion sunt permise pentru ambele tipuri.

Asigurarea de călătorie, un ajutor de încredere pentru o vacanță fără griji

După ce te-ai asigurat că respecți toate regulile legate de dimensiunea bagajului de mână pentru avion și ți-ai pus tot ce ai voie și nevoie în bagaje, nu uita să-ți faci și o asigurare de călătorie. Planifică inteligent și fă-ți asigurarea de călătorie înainte să pornești la drum, pentru a te putea bucura de toate aventurile fără griji. Vacanța este pentru relaxare și distracție, de aceea Eurolife FFH a conceput câteva pachete de asigurări de călătorie care să se potrivească perfect cu nevoile tale și ale celor dragi.

 

Toate asigurările de călătorie includ  asistență medicală pentru accidente și îmbolnăviri (chiar și cu SarsCov2), acces nelimitat la consultații medicale 24/7, fie online, fie telefonic, pe întreaga durată a călătoriei tale. În plus, în funcție de pachetul ales, ai și la asigurarea bagajelor, asistență rutieră sau acoperire storno prin care  ți se pot restitui banii pe vacanță în cazul în care o anulezi din motive obiective.