Indemnizație creștere copil - Cum se calculează și acte necesare

Indemnizație creștere copil - Cum se calculează și acte necesare

Indemnizație creștere copil - Cum se calculează și acte necesare

Creșterea unui copil este o bucurie, dar și un efort care necesită o pregătire emoțională , alături de alte resurse numeroase. Dacă ai decis să faci acest pas, și să îți mărești familia, este important să te informezi cu privire la drepturile pe care le au părinții în România. Astfel, în momentul în care devii mamă, ai dreptul la un concediu de creștere copil de doi ani, tu sau tatăl micuțului, dar și la o indemnizație lunară de 85% din media veniturilor din ultimul an, pentru această perioadă, condiția fiind să fi cotizat la bugetul de stat timp de 12 luni în ultimii doi ani anterior nașterii copilului.

Află din acest material toate detaliile cu privire la indemnizația de creștere copil, metoda de calcul corectă, dar și actele de care ai nevoie pentru a face dosarul pentru indemnizația creștere copil.

Indemnizație creștere copil - Ce este?

Indemnizația pentru creșterea copilului reprezintă un venit acordat părinților, începând de la nașterea copilului și până la împlinirea a doi ani a acestuia. Indemnizația de creștere copil poate fi luată de oricare dintre părinți, condiția fiind că acesta să fi obținut venituri impozabile  timp de 12 luni în ultimii doi ani anterior nașterii copilului, preluării tutelei sau adopției copilului. Indemnizația este considerată a fi venit, în unele situații fiind luată în calcul în vederea obținerii unui credit sau în vederea îndeplinirii rolului de codebitor pentru o persoană care solicită un credit. Chiar dacă perioada de timp în care se acordă este fixă, ea reprezintă în definitiv un venit stabil lunar. 

Cât durează concediul prenatal? Câți bani iei în prenatal?

Concediul de maternitate, diferit de concediul de creștere copil, este un tip de concediu alocat exclusiv mamelor, în cuantum de 126 de zile. Cel mai adesea aceste zile se împart, deoarece este necesar să iei o parte din concediu înainte de naștere și o parte după. Logica acestui concediu prenatal este aceea că o gravidă are nevoie de odihnă atât înainte de a naște, cât și după momentul nașterii, astfel că sunt calculate 63 de zile de concediu de sarcina sau prenatal și 63 de zile de concediu de lăuzie. Pentru a ști câți bani iei în prenatal, este important să știi care este salariul brut pe ultimele 6 luni de cotizare, să faci o medie și să calculezi 85% din această valoare.

Cât durează concediul postnatal?

Concediul postnatal este concediul de lăuzie, adică restul de 63 de zile din concediul de maternitate care se pot lua după nașterea copilului. De aceea, de cele mai multe ori femeile însărcinate calculează numărul de zile astfel încât să își poată lua o parte din concediu în jurul finalului celui de-al treilea trimestru de sarcină, iar o parte după naștere. 

Indemnizație creștere copil - Cum se calculează?

Indemnizația pentru creșterea copilului presupune să ai 12 luni lucrate până în momentul nașterii. Acest lucru înseamnă să fi fost angajată cu contract de muncă, pentru că vei avea nevoie de o adeverință de venit pentru a demonstra că ești eligibilă pentru indemnizație.

Calculul aproximativ al indemnizației se face în următorul mod: valoarea salariului brut înmulțit cu numărul de luni, apoi totalul împărțit la 12 și înmulțit cu 85%.

Atenție însă, se poate întâmpla că valoarea salariului lunar să nu fie la fel în fiecare lună, așadar va trebui să aduni valorile așa cum sunt ele menționate pe adeverința de venit, pentru a rezulta totalul corect. Un aspect important este faptul că cele 12 luni de cotizație nu

trebuie să fie întrerupte și nici nu vei putea primi indemnizație spre exemplu, dacă ai doar 5 luni lucrate în ultimul an.

Ce este stimulentul de inserție?

În mod normal, legea spune că indemnizația pentru creșterea copilului poate fi primită de către părinte până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, respectiv trei, în cazul în care copilul suferă de un handicap. Pentru a stimula întoarcerea la serviciu a părinților, statul a introdus stimulentul de inserție, care reprezintă un ajutor financiar pentru părinții care se întorc mai devreme de 2 ani la serviciu.

Altfel spus, dacă părintele se întoarce la 1 an și 7 luni (vârsta copilului) la serviciu atunci el va beneficia de stimulent de inserție, cu continuitate după indemnizație, dar excluzând-o pe aceasta. Altfel spus, cele două beneficii financiare sunt mutual exclusive, în sensul că dacă iei stimulentul de inserție, automat înseamnă că nu mai ești în concediu de maternitate, așadar indemnizația se oprește.

Criterii pentru acordarea indemnizației  de creștere a copilului

Indemnizație creștere copil

 

Dincolo de a fi un ajutor pentru părinți în perioada de sarcină și după nașterea copilului, acordarea indemnizației de creștere a copilului este condiționată de îndeplinirea câtorva criterii esențiale:

  • este necesar ca părintele să fi înregistrat venituri impozabile în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului din salarii sau venituri asimilate (venituri luate în calcul indemnizație creștere copil);
  • este necesar ca părintele să fie cetățean român sau străin;
  • să  aibă domiciliul în România;
  • să locuiască împreună cu copilul pentru care solicită indemnizația de creștere a copilului;
  • cazuri particulare în care se acordă unei persoane de asemenea indemnizație de creștere copil: să fie numit tutore al copilului, să aibă un copil luat în plasament cu vârstă până la doi ani, să adopte un copil cu vârstă până la doi ani, asistenților maternali profesioniști care se ocupă de creșterea unui copil cu vârstă până la doi ani. 

Acte necesare pentru acordarea indemnizației  de creștere a copilului

Pentru a putea realiza dosarul pe care trebuie să îl depui la Protecția Copilului este nevoie de câteva acte care să confirme faptul că te încadrezi pentru acest ajutor. Actele de care vei avea nevoie sunt:

  • actul de identitate al solicitantului indemnizației de creștere a copilului;
  • actul de identitate al tatălui sau celuilalt părinte;
  • cerere prin care se solicită indemnizația (tipizat);
  • certificatul de naștere al copilului- atât original, cât și copie;
  • certificatul de căsătorie, pentru a justifica relația dintre cei doi parteneri, dacă este cazul;
  • în cazul copiilor născuți cu handicap- certificat medical sau act doveditor care atestă handicapul;
  • adeverință de venit pe care sunt menționate veniturile impozabile din ultimele 12 luni;
  • adeverință din partea angajatorului în care sunt menționate data de începere a concediului și ultima zi de concediu de maternitate;
  • declarația celuilalt părinte, pe proprie răspundere, că nu solicită în tandem indemnizație;
  • extras de cont pentru realizarea viramentului bancar a indemnizației;
  •  acord GDPR;
  • OPIS;
  • declarație solicitant.

 

Beneficiezi de indemnizație de creștere copil dacă nu ai lucrat?

Există câteva situații în care poți obține indemnizație de creștere a copilului chiar și dacă nu ai lucrat sau obținut venituri impozabile în ultimele 12 luni. Iată care sunt aceste situații:

  • dacă nu ai lucrat deloc, sau nu ai cumulat stagiu de 12 luni, vei primi indemnizație de 85% din salariul minim brut pe economie pe țară;
  • solicitantul urmează cursuri de școlarizare de zi de tip liceal, universitar sau postuniversitar;
  • te afli în perioada de grație de până la 60 de zile în care ai finalizat studiile învățământului universitar (licență sau master);
  • ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare;
  • ești încadrat la pensie de invaliditate;
  • te-ai aflat în concediu fără plată pentru a participa la școlarizări sau cursuri de perfecționare pe durata în care deja lucrai la un angajator;
  • ești șomer și ai beneficiat de ajutor de șomaj;
  • te afli în prelungirea unui alt concediu de maternitate, cu al doilea copil (în acest caz, pentru perioada până la împlinirea a doi ani a primului copil vei lua indemnizație suprapusă).

 

Dosar indemnizație de creștere copil - În cât timp se depune?

Dosarul pentru indemnizație de creștere a copilului trebuie depus în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data nașterii copilului ori de la încetarea concediului de maternitate (de minim 42 de zile).

Unde se depune dosarul de indemnizație de creștere a copilului?

Dosarele pentru indemnizația de creștere a copilului se depun la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în vederea verificării. Ulterior, o dată ce sunt acceptate, dosarele pleacă la Agenția de Plăți, de unde intră în sistem în vederea viramentelor bancare lunare.

Indemnizație de creștere copil - Când se plătește?

Plata indemnizației se face în general cu un decalaj de două luni. Acest lucru înseamnă că dacă ai depus dosarul în luna septembrie, prima indemnizație va fi virată în jurul lunilor noiembrie, maxim decembrie.

Indemnizația de creștere copil - Ce fac părinții de gemeni/tripleți/multipleți?

Unul dintre cazurile particulare ale indemnizațiilor de creștere a copiilor este cel al părinților cu gemeni, tripleți sau multipleți. În aceste cazuri, se consideră pentru primul copil o indemnizație de 85% din valoarea salariului, plus o indemnizație de 50% din prima pentru fiecare copil.

Alte instrumente financiare utile - Asigurarea de viață/pentru copii

Indemnizația pentru creșterea copilului este un instrument financiar în sine deoarece ajută pe de o parte să ai grijă de noul membru al familiei, însă îți și permite să pui bani deoparte pentru zile negre. Alături de alocația pentru copil și, după caz stimulentul de inserție, este important să ai în vedere și alte instrumente financiare utile cum ar fi asigurarea de viata pentru copil sau depozitele. Poți astfel să ai câteva plase de siguranță la care să apelezi în situații neprevăzute, protejându-te astfel, într-o oarecare măsură, de dificultăți financiare.

Asigurarea PRIMA - Ajutor pentru când devii părinte

Indemnizație creștere copil - Cum se calculează și acte necesare

Unul dintre instrumentele financiare pe care te poți baza este asigurarea PRIMA. Aceasta este special gândită pentru persoanele care devin părinți, chiar din prima zi de viata a copilului. Eurolife FFH îți oferă un plan de economisire și protecție pentru copilul tău, pentru că momentele împreună sunt cele mai valoroase, iar acestea merită protejate de provocări și neprevăzut.

Asigurarea PRIMA are în vedere toate situațiile pe care, o dată devenit părinte, le realizezi sau ți le imaginezi: faptul că poți să pățești ceva, lăsând copilul singur, sau faptul că ai nevoie de stabilitate financiară, pentru a-i oferi copilului tot ceea ce are nevoie, ori chiar dorința de a-i oferi acestuia un imbold și un ajutor atunci când este adolescent. Alege chiar din primul moment, din prima zi de viață a micuțului tău asigurarea PRIMA pentru că în acest fel vei ști că ai făcut tot ce ai putut pentru viitorul copiilor tăi.