Asigurarea pentru copiii – da sau nu?

Asigurarea pentru copiii – da sau nu?

Traim vremuri care pun la incercare rabdarea, sanatatea fizia și psihica, iar ceea ne dorim este sa ramanem sanatosi atat noi, cat si cei dragi. Dar acesta nu este intotdeauna un lucru pe care il putem controla. Sentimentul este mai puternic la parinti, care vor sa le ofere copiilor siguranta emotionala, stabilitate, armonie, dar si siguranta financiara, acum si in viitor. Avem această responsabilitate fata de ei si fata de noi, sa le fim alaturi mereu. 

In fiecare moment ne facem griji pentru cei mici, atat in prezent cat mai ales pentru viitor. Pandemia COVID-19 a fost un moment de constientizare pentru multi dintre noi cu privire la necesitatea asigurarii de viata.

Asigurarea de viata poate oferi o plasă de siguranta pentru cei dragi care depind financiar de tine. In cazul in care se intampla ceva cu tine, ei sunt cei care beneficiaza de suma asigurata, astfel incat sa aiba in continuare stabilitate financiara. Iar asigurarea pentru copii include si asigurare de viata pentru parinte, pe langa alte beneficii financiare, si nu numai.

Inainte de a decide daca asigurarea pentru copii este potrivita pentru familia voastra, iata ce trebuie sa stii despre avantajele si dezavantajele asigurarii pentru copii.

Ce este asigurarea pentru copii?

La fel ca asigurarea de viata pentru adulti, asigurarea pentru copii este incheiata de parinte (tutore) in beneficiul copilului, pe baza unui contract pe o perioadă stabilita. Scopul asigurarii este sa ofere protectie copilului si parintilor in schimbul unei prime de asigurare, iar asiguratorul se obliga sa plateasca suma asigurata la sfarsitul contractului sau in cazul unui eveniment ce poate interveni pe parcursul perioadei contractuale. 

Asigurarea pentru copii este un produs care imbina componenta de protectie pentru parinte, mai exact asigurarea de viata (in cazul decesului, asiguratorul oferind garantia ca cel mic va primi la maturitatea contractului suma pe care ca parinte ai vrut sa o pui deoparte pentru el), cu economisirea sumelor platite lunar, in asa fel incat la sfarsitul contractului copilul sa beneficieze de o sumă asigurata importanta pentru a-si indeplini visul, oricare ar fi acesta: sa acopere cheltuielile cu studiile, sa isi sustina o pasiune sau sa porneasca o afacere. Altfel spus, doar economisind valoarea lunara a alocatiei ii poti asigura copilului tau un viitor mai bun si mai sigur. 

Pe langa acest format de asigurare standard, exista si produse complexe de asigurare pentru copii, care au acoperiri extinse si ofera beneficii concrete: cheltuieli medicale pentru anumite interventii chirurgicale si spitalizare pentru copil, acoperire in cazul in care parintele devine somer.

Asigurarea pentru copii se poate incheia inca de la primele zile de viata ale celui mic, iar varsta maxima pe care o poate avea copilul la momentul semnarii contractului este 14 ani.

Cât costă asigurarea pentru copii? 

De obicei, asigurarile pentru copii n-au cost fix, ele avand o parte variabila in funcție de acoperirile incluse, insa de cele mai multe ori exista o suma minimă a primei lunare, care variaza in functie de compania de asigurari de la care iei produsul. Un exemplu de suma minima este 120 de lei/luna.

Ai libertatea sa alegi ce suma vrei sa investesti lunar, iar din aceasta o mare parte este economisita, iar restul se directioneaza catre acoperirile care tin de asigurarea de viata a parintelui, cheltuieli medicale etc. 

Valoarea sumelor lunare investite în asigurarea pentru copilul tau determina suma asigurata de care va beneficia cel mic la sfarsitul contractului. Un alt factor important este perioada pe care alegi sa inchei asigurarea. Cu cat vei economisi pe o perioada mai lunga de timp, inca de la nasterea copilului, cu atat suma asigurata va fi mai mare. 

Avantaje si dezvantaje ale asigurarii pentru copii

Fiecare etapa a vietii vine cu provocarile ei, iar cea in care devenim parinti ne schimba prioritatile si obiectivele. Pentru ca dintr-o data nu mai este doar despre noi, ci este vorba despre copilul nostru. Suntem preocupati sa-i fie bine, ne concentram pe ce are nevoie in prezent: haine, scutece, gradinita sau scoala, si se poate intampla sa pierdem din vedere viitorul.

Cel mai important avantaj al unei asigurari pentru copil este ca ii protejezi viitorul, incepand de maine si in toti anii care vor urma, pe baza unui plan care te disciplineaza financiar. Astfel nu mai există riscul sa neglijezi economisirea lunara in favoarea unor achizitii dictate de dorintele imediate ale celui mic: o bicicleta, o tableta sau o tabara cu colegii.

Pe langa avantajele financiare ale asigurarii, aceasta investitie in viitorul copilului tau iti aduce linistea că cel mic va beneficia de sustinerea financiara necesara atunci cand va dori sa mearga la o universitate de prestigiu, sa se perfecționeze in domeniul preferat sau sa inceapa propria afacere. 

In cazul unei asigurari pentru copii nu ai acces oricand la bani, iar acest aspect poate fi considerat un avantaj, pentru ca ai siguranța ca vei depune toate eforturile sa respecti planul de economisire si protectie, ca sa-i oferi copilului tau un viitor mai luminos.