Este obligatoriu sa imi asigur locuinta?

Este obligatoriu sa imi asigur locuinta?

Asigurarea de locuinta a devenit obligatorie in anul 2008 prin legea nr. 260 modificata si republicata, iar fiecare proprietar trebuie sa isi achizitioneze o polita de asigurare standard. Pana la urma, casa ta are nevoie sa fie protejata de eventualele dezastre care o pot distruge, iar daca tu vei avea grija de ea si ea iti va pastra momentele de fericire vii pentru totdeauna.

Asigurarea locuintei este importanta, de aceeste este bine sa cunosti toate detaliile despre polita obligatorie si polita de asigurare facultativa, dar si care sunt beneficiile daca iti achizitionezi o asigurare de la Eurolife FFH.

De ce este importanta asigurarea locuintei?

In momentul in care iti asiguri locuinta vei simti cum toate grijile si responsabilitatile dispar. O simpla polita de asigurare te protejeaza financiar in cazul in care dezastre naturale neprevazute iti distrug locuinta si, mai mult, nu vei ramane niciodata fara un acoperis deasupra capului.

In plus, asigurarea locuintei a devenit obligatorie conform legii nr. 260/2008 si este eliberată de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) sau de catre societatile autorizate care au protocoale de colaborare incheiate cu PAID.

Pe langa polita de asigurare obligatorie (PAD) poti opta si pentru o asigurare facultativa care sa iti acopere mai multe tipuri de bunuri in cazul unor accidente neprevazute.

Ce trebuie sa stii despre PAD?

Atunci cand iti achizitionezi o noua locuinta pe care sa o numesti acasa, nu uita sa te informezi cu privire la polita de asigurare obligatorie. In primul rand, pentru ca este necesar sa o achizitionezi si, in al doilea rand, pentru ca trebuie sa stii ce contine si in ce situatii poti fi despagubit.

Legislatia

Asigurarea obligatorie a locuintei a aparut in urma legii 260/2008, in care se mentioneaza ca toti proprietarii trebuie sa isi asigure locuintele prin intermediul unei polite PAD.

Costuri

Costurile pentru polita de asigurare obligatorie difera in functie de materialele din care este construita locuinta, iar aceasta asigurare are un grad de acoperire (riscuri asigurate si despagubirea maxima) limitat.

De exemplu, daca vrei sa iti achizitionezi o polita de asigurare obligatorie, valoarea acesteia depinde astfel:

  • Pentru constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale tratate termic/chimic costa echivalentul in lei a 20 euro/an, iar valoarea maxima despagubita este 20.000 euro;
  • Pentru constructiile cu pereti din caramida nearsa (ex. chirpici) sau materiale care nu fost tratate termic/chimic costa echivalentului in lei a 10 euro/an, iar valoarea maxima despagubita este 10.000 euro.

Riscuri acoperite

O polita de asigurare obligatorie acopera doar daunele care pot fi provocate de 3 riscuri catastrofice:

  • Cutremure;
  • Inundatii;
  • Alunecari de teren.

In cazul in care alegi sa nu iti asiguri locuinta cu o polita obligatorie, nu vei beneficia de niciun fel de despagubiri alocate din bugetul de stat sau din bugetul local pentru prejudiciile produse proprietatilor

De ce ar trebui sa iei in considerare si o asigurare facultativa?

De ce ar trebui sa iei in considerare si o asigurare facultativa?

Daca vrei sa mentii sentimentul cald si primitor pe care l-ai creat in locuinta ta este benefic sa iei in considerare si o polita de asigurare facultativa din 4 motive simple:

  • Este disponibila 100% online si te scapa de deplasarile inutile;
  • Iti mentii obiectele cu valoare sentimentala in siguranta in cazul mai multor tipuri de riscuri, suplimentare politei obligatorii;
  • Poti adauga extraoptiuni dupa bunul plac si pentru confortul tau si al familiei tale;
  • O poti cumula cu beneficiile celorlalte asigurari pe care le-ai incheiat.

Ce trebuie sa stii despre asigurarea de locuinta de la Eurolife FFH?

Asigurarea de locuinta de la Eurolife FFH a fost conceputa special pentru grija fata de familia ta si fata de atasamentul pentru obiectele valoroase din casa ta. Reprezinta o varianta ideala daca doresti sa-ti mentii sentimentul de acasa, plin de iubire si amintiri speciale, acoperindu-ti cheltuielile necesare in momentele neprevazute. In plus, iti ofera mai mult timp disponibil pe care sa il petreci alaturi de cei dragi.

Iata care sunt principalele beneficii pe care ti le ofera asigurarea de locuinta de la Eurolife FFH.

  1. Iti acopera cheltuielile de baza

Pe langa acoperirea celor 3 factori de risc incadrati in polita de asigurare obligatorie (cutremure, inundatii si alunecari de teren), asigurarea de la Eurolife FFH te protejeaza si te despagubeste si in cazul: incendiilor (in Romania, un incendiu apare la fiecare 20 de minute), trasnetelor, exploziilor sau caderii aparatelor de zbor pe casa ta, partilor componente ale acestora si/sau obiectelor transportate de acestea;

  1. Te protejeaza in cazul fenomene atmosferice

Anumite fenomene atmosferice pot cauza distrugerea locuintei, de aceea asigurarea de la Eurolife FFH iti protejeaza locuinta in cazul in care este afectata de furtuna, grindina, greutatea stratului de zapada sau de gheata; avalansa de zapada.

  1. Te protejeaza de alte evenimente probabile

Alte evenimente care iti pot afecta viata personala, de familie, dar si locuinta nu sunt incluse intr-o polita de asigurare standard, dar Eurolife FFH vine in sprijinul tau si iti asigura protectie in cazul unor evenimente foarte probabile, cum ar fi:

  • Furt prin efractie sau talharie;
  • Vandalism;
  • Greve, revolte agresive si tulburari civile;
  • Coliziuni cu un autovehicul;
  • Daune provocate de atacul animalelor;
  • Caderi de corpuri terestre;
  • Unda sonica.
  1. Iti acopera cheltuielile in cazul daunelor provocate vecinilor

Daca ti-ai achizitionat recent un apartament nou, probabil deja ai auzit despre vecinul de la etajul 3 care a incendiat locuinta de la etajul 2 pentru ca a uitat aragazul aprins peste noapte si a trebuit sa plateasca reparatiile din portofelul propriu. Si sigur nu iti doresti sa te afli in aceeasi situatie. De aceea asigurarea de locuinta de la Eurolife FFH iti acopera cheltuielile in caz de inundare a vecinilor ca urmare a spargerii unei conducte, extinderea unui incendiu la locuintele invecinate sau avarierea autovehiculelor vecinilor din cauza desprinderii unor elemente de pe acoperisul tau.

  1. Ai asistenta tehnica de urgenta

Partea avantajoasa atunci cand iti achizitionezi o asigurarea de locuinta de la Eurolife FFH este ca primesti asistenta tehnica de urgenta disponibila 24/24 de la personal specializat in caz de:

  • Avarierea instalatiilor de apa si canalizare;
  • Avarierea instalatiilor de incalzire;
  • Avarierea instalatiei electrice interioare;
  • Deteriorarea incuietorilor;
  • Spargerea geamurilor exterioare (mai puțin geamurile sparte de tine sau familia ta)

Mai mult, poti cumula beneficiile asigurarii de locuinta cu alte asigurari necesare de la Eurolife FFH si sa te bucuri de o viata frumoasa in siguranta.

Care sunt conditiile in care poti sa achizitionezi o asigurare de locuinta?

  • Sa ai varsta implinita de 18 ani;
  • Tu sau apropiatii tai sa detineti o locuinta.

O asigurare de locuinta de la Eurolife FFH iti ofera o ocazie unica sa iti protejezi casa si familia de eventualele dezastre care se pot desfasura in orice moment. Daca nu vrei sa fii vulnerabil financiar si emotional in fata riscurilor probabile, atunci a venit momentul sa iti inchei o asigurare de locuinta de la Eurolife FFH.